2010. április 23., péntek

La Panzanella o "Paneintinto" (Toszkan kenyérsalata)


Tavasz!! Es ez azt jelenti, hogy nemsokara itt a nyar!! Még ugyan nincs valami gatyarohaszto hoseg itt, vagy ahogy a toszkanok mondjak "non è proprio quel caldaccio afoso di 15 agosto", de legalabb mar tavasz van!

Es ez azt jelenti, hogy mindjart itt a Panzanella ideje!!


Friss, hamvas zoldsegek, piros es zold paradicsom, uborka, zsenge, zold bazsalikom levelek es vegre megint eljott a cipollotti freschi, azaz a friss toszkan ujhagyma ideje is!

Ugyhogy ma ugy dontottem, hogy a Panzanella receptjet kuldom el a Funzine Magazinnak a kovetkezo szamhoz a rovatunkba.
Ez az etel szerintem abszolut tukrozi a toszkan gasztronomia lenyeget. Vagyishogy: barmibol es barhogyan is keszitesz el egy etelt, ket alapszabalyhoz kell tartanod magad: 1. az alapanyagok mindig a leheto legeslegeslegjobb minoseguek, es a leheto legeslegeslegfrissebbek kellenek hogy legyenek 2. semmit se bonyolits tul! Minnel egyszerubb egy etel, annal jobb!
A Panzanella ugyanis igazabol egy kenyersalata, amihez nem kell mas, csak szaraz kenyer, igazan nagyon friss zoldsegek, kinek kinek izlese szerint, es a leheto legjobb minosegu, szuretlen, hidegensajtolt, extraszuz olivaolaj. Aztan keverj ossze mindent, hutsd le es mar talalhatod is a legnagyobb hoseg kozepen is, amikor senkinek sincs kedve enni, mert mar annak is orulunk, ha levegot kapunk valami huvos fa arnyekaban.
Azert leirom az en valtozatomat es szivesen veszem barki mas altal elkeszitett valtozat receptjet is!

La Panzanella

Hozzavalok:

kb. 600 g lehetoleg sotlan (toszkan tipusu, de jo a ciabatta tipusu), szaraz kenyer. Itt a szaraz alatt inkabb egy 2 napos szikkadtsagot ertek. Azert nem kell, hogy olni lehessen vele...
3-4 kozepes, erett paradicsom meghamozva (en nem mindig szoktam, de valaki nem szereti a paradicsom hejat) es durvan feldarabolva
1 nagyobb uborka meghamozva es felkockazva
3-4 szal ujhagyma (a legjobb lenne, bar Magyarorszagon nemigazan beszerezheto a toszkan lilahagyma) vagy 2 kozepes lilahagyma
toszkan vorosborecet (pl. Toscana Gusto Aceto di vino rosso Chianti)
extraszuz olivaolaj
so
frissen orolt feketebors
1 marek friss (!! nagyon fontos, hogy ehhez a recepthez egyaltalan nem lehet szaritott bazsalikomot hasznalni!) bazsalikomlevel

A kenyeret 5-10 percre vizbe aztatom (a kenyer szarazsagatol fuggoen. puha legyen, de ne azzon szet), majd kicsavarom, es durvara morzsolom (a darasmarninal joval nagyobb darabok legyenek). Beleteszem egy nagy salatas talba, es hozzaadom a megtisztitott, feldarabolt paradicsomot, uborkat, hagymat es a kezzel szettepkedett bazsalikomleveleket. Az egeszet osszekeverem, meglocsolom a vorosborecettel es az olivaolajjal, megsozom, megborsozom, es beteszem a hutobe legalabb ket orara.
Hidegen jo talalni!
Egy poharka fiatal (termeszetesen szaraz) Chiantival isteni husito a legmelegebb esten is!



1 megjegyzés:

Gábris írta...

Finoooom!